fbpx

Mijn hoofd zegt links, mijn gevoel zegt rechts

Als je denken en doen combineert, krijg je weten.

Denkers hebben gevoel nodig en voelers hebben ratio nodig.
Als je denken en doen combineert, krijg je weten.

Dit stukje gaat over onmogelijke keuzes: als je hoofd en je hart niet op 1 lijn zitten. Er wordt vaak gesproken over je gevoel versus je verstand, maar eigenlijk is het de bedoeling dat ze samenwerken. Dan wordt het geen voelen of denken meer, maar is het weten.

En dat is wat je graag wilt als je twijfelt: weten wat je moet doen!

 

Hoe werkt dat nou in je hoofd?

Je linkerhersenhelft is je logische, verbale, intellectuele en analytische hersenhelft. Hiermee kun je weloverwogen, rationeel en methodisch denken. Je taal, rekenen en wetenschappelijk denken worden geregeld vanuit je linkerhersenhelft. Als je denkt met je linkerhersenhelft kun je proactief, beredeneerd denken, met oog voor details. Denken met links gaat serieel, met oog voor de goede volgorde.

In de volksmond zijn dit de Bèta’s: de rationele verstandige mensen die ‘met hun hoofd’ denken. Maar vergis je niet: ook Bèta’s hebben gevoel nodig. Je denken heeft ‘inhoud’ nodig, nieuwe ideeën en je moet ook weten waar je over wilt denken, wat bij je past en waar je gelukkig van wordt.

 

“Ook Bèta’s hebben gevoel nodig”

 

Je rechterhersenhelft

Je rechterhersenhelft is je intuïtieve, gevoelsmatige, creatieve hersenhelft. Kunst, muziek, verbeelding, en je fantasie worden gereguleerd vanuit deze hersenhelft. Net als je ruimtelijk inzicht, de informatie vanuit je zintuigen en je praktische (doe) intelligentie. ‘Denken’ met je rechter hersenhelft betekent dat je het gehele plaatje overziet, waarbij je verschillende soorten informatie gelijktijdig als één geheel kunt waarnemen.

In de volksmond zijn dit de gevoelsmensen of de creatievelingen. Mensen die handelen vanuit hun gevoel en intuïtie. Maar gevoelsmensen en creatievelingen hebben ook hun linkerhersenhelft nodig. Anders gebeurt er namelijk niks. Zonder iets van structuur, logica of actie krijgen de impulsen in de deze hersenhelft geen vervolg.

Je linkerhersenhelft

Als je jezelf duidelijk herkent in 1 van beide beschrijvingen vind je het waarschijnlijk niet heel moeilijk om te kiezen: je gaat of af op je hoofd, of op je gevoel. Als je je in beide beschrijvingen herkent, zoals de meeste mensen, wordt het al wat lastiger. Zeker als je linker en je rechterhersenhelft niet goed samenwerken.

Je lichaam zit fantastisch in elkaar en als alles naar behoren werkt, voel je je gezond en gelukkig. Of in elk geval ontspannen en tevreden. Maar als een systeem in je lichaam niet goed werkt, bijvoorbeeld je spijsvertering, merk je dat je buikpijn krijgt, je ziekjes voelt en niet lekker in je vel zit.

Hetzelfde geldt als je linker en rechterhersenhelft niet goed samenwerken. Je krijgt niet direct pijn, alhoewel spanningshoofdpijn en bijvoorbeeld buik- of rugpijn een gevolg kunnen zijn van gebrekkige integratie tussen je linker en je rechterhersenhelft. Maar je merkt bijvoorbeeld dat je je gestrest voelt, gejaagd of onrustig, of dat je heel erg gaat twijfelen aan van alles, beren op de weg ziet of allerlei scenario’s bedenkt om je in te dekken tegen mogelijk gevaar.

Je linker en je rechterhersenhelft werken dan niet goed samen.

Herken je de twijfel, de onrust, het gestrest voelen, het twijfelen, doemdenken of scenario’s bedenken (piekeren)? Grote kans dat je hersenen niet goed weten hoe ze moeten samenwerken!

Wil je meer weten over wat je hier aan kunt doen? In de blog ‘verstand van gevoel als oplossing voor je problemen’ vind je hier meer informatie over.

Mijn hoofd zegt links, mijn gevoel zegt rechts

Als je denken...

Snelle denkers krijgen vaak de ergste burn-outs

de vicieuze cirkel...

Plan een kennismakingsgesprek

Wij nemen binnen twee werkdagen contact op via de methode van jouw voorkeur.