fbpx

Snelle denkers krijgen vaak de ergste burn-outs

de vicieuze cirkel van een burn-out

Je zou zeggen dat snelle denkers juist geen burn-out zouden krijgen. Als je snel kunt denken, kun je toch ook makkelijk een oplossing bedenken? Het probleem zit hem erin dat als je veel denkt, je ook makkelijk gaat piekeren: je gaat dan vooral nadenken over wat niet goed gaat. En dat denken is dan moeilijk meer te stoppen. Sterker nog, van dat denken word je nog onrustiger, waardoor je nog meer gaat/moet denken om een oplossing te vinden. Je komt terecht in de vicieuze cirkel van een burn-out:

 

Wij gaan ervan uit dat een burn-out een functie heeft: 

 

Een burn-out is de manier waarop je lichaam je laat weten dat je iets aan het doen bent wat niet goed voor je is

Dat werkt als volgt: als je over je grenzen heen gaat, zul je eerst irritatie en frustratie voelen. Het signaal dat je iets doet wat niet bij je past of wat niet goed voor je is. Ga je dan gewoon door, dan schuift je grens een beetje op. Je raakt daarbij een beetje van je rek en veerkracht kwijt.

Rust je daarna goed uit, zorg je voor jezelf en pas je ook de omstandigheden aan (door bijvoorbeeld wel pauzes te nemen of af en toe een dagje voor jezelf te boeken) dan herstelt je lichaam zich. Net als bij een batterij, voel je je weer opgeladen.

Maar als je niet zorgt dat je kunt herstellen en je gaat door, en nog meer door, dan wordt je lontje steeds korter. En omdat je het ‘irritatie signaal’ van je lichaam niet serieus neemt, gooit je lichaam het over een andere boeg. Het gaat zorgen dat je gespannen wordt en hyper alert (want ja, je staat ook steeds aan). Je gaat hierdoor ook niet goed meer ‘uit. Je krijgt slaapklachten en concentratieklachten en raakt je focus kwijt. De vicieuze cirkel van Burn-out.

Als je dan actie onderneemt en even goed stil staat bij wat er moet veranderen en je daarbij ook actief ruimte voor jezelf (en voor ontspanning) creëert, dan kan je lichaam langzaamaan herstellen en weer veerkracht opbouwen. Dit geldt overigens alleen als je de juiste dingen verandert. En wat de juiste beslissing is, dat kun je voelen: het zijn de dingen waar je energie van krijgt en/of waar je rustig en blij van wordt.

Sta je niet stil, of onvoldoende, bij wat er niet klopt in jouw leven, dan gaat je lichaam over tot de laatste stap: je raakt al je energie kwijt, je voelt je verloren, niet de moeite waard, je ziet nergens het nut meer van in en wil je het liefst terugtrekken onder een dekentje.

En dat is eigenlijk ook precies wat je moet doen in deze fase van de Burn-out. 

Maar liever laat je het natuurlijk niet zover komen! Zodra je merkt dat je een te kort lontje krijgt en je niet goed uitrust, zijn er veranderingen nodig in je leven. Want het leven dat je nu leidt, past niet goed genoeg bij je.

Wil je meer weten over hoe je de vicieuze cirkel van een burn-out kunt stoppen? We hebben er een e-book over geschreven: Ik word gek van alles: hier te downloaden

 

Mijn hoofd zegt links, mijn gevoel zegt rechts

Als je denken...

Snelle denkers krijgen vaak de ergste burn-outs

de vicieuze cirkel...

Plan een kennismakingsgesprek

Wij nemen binnen twee werkdagen contact op via de methode van jouw voorkeur.