fbpx

Dag 10: De stemmetjes in je hoofd

De stemmetjes in je hoofd

Klaar voor een nieuwe opdracht?

We gaan verder waar we vorige week gebleven waren: bij je doelen, want dat zijn het.

Als je naar deze doelen kijkt, naar wat je zou willen, wat roept dat dan bij je op?

Zou je die gedachten in je hoofd eerst eens willen opschrijven?

Je lichaam en je hersenen zijn zo ingeregeld dat als er iets moeilijks of gevaarlijks voorbij komt, dat ze dan allerlei manieren gaan verzinnen om je te beschermen. 

Als jij bijvoorbeeld vaker nee wilt gaan zeggen, kan het zijn dat je daar negatieve reacties van anderen op kunt krijgen. En afwijzing voelt over het algemeen vervelend. Dus je lichaam (je hersenen lopen via je ruggenmerg helemaal tot aan je darmen en weer terug, ik noem alles samen dus maar even je lichaam) probeert je ervan te weerhouden om vaker nee te zeggen en mogelijk een afwijzing te krijgen. Het beschermt je tegen die afwijzing.

Vaak worden die beschermende mechanismen / stemmetjes doorgegeven van generatie op generatie: 

  • dat is voor jou te hoog gegrepen
  • dat kun je vast niet
  • dat is voor mij niet weggelegd
  • je moet niet lastig zijn
  • je moet sterk zijn
  • niet klagen maar dragen
  • ik ben niet belangrijk
  • ik ben niet leuk
  • ik kan het niet alleen

Herkenbaar? Wat al deze stemmetjes hetzelfde hebben, is het effect dat je iets niet gaat doen. Zeer effectief: ze verlammen je en je komt niet in beweging. Gevaar afgewend.

Het vervelende is dat dit overlevingsstemmetjes zijn: als je echt in gevaar bent en je bijvoorbeeld slaag krijgt als je lastig doet, dan is zo’n waarschuwingsstemmetje handig. Maar als er niet echt iets aan de hand is (er vallen geen slachtoffers als jij je grens aangeeft), dan belemmeren deze stemmetjes je om te leven. Hoe dat precies zit ga ik je morgen uitleggen.

Voor nu is het belangrijk dat je je bewust bent van de stemmetjes. Het leuke is, als je ze niet meer ziet als vervelende stemmetjes, maar als je ze gaat onderzoeken en gaat waarderen als alarmsignaal, dan worden ze in een keer een stuk minder vervelend!

Dat gaan we als volgt doen: kijk eens naar je lijstje stemmetjes. Pak de grootste schreeuwers er eens uit. Wat is hun belangrijkste tekst (zie de voorbeelden hierboven)?

Pak dan het stemmetjes-in-mijn-hoofd- opdrachtformulier en kies één van de vormpjes uit. Schrijf de tekst ernaast bij het kopje tekst. Wil je dan eens nadenken over wanneer dit stemmetje komt (om je te beschermen)? Schrijf dit bij ‘Komt naar voren als’.

Kijk tot slot eens naar dit systeem/patroon dat je lichaam bedacht heeft om jou te beschermen. Hoe zou je dit systeem noemen? Bedenk een kleurrijke, passende naam, daar wordt het systeem minder eng van.

Leuke voorbeelden uit mijn praktijk zijn bijvoorbeeld: de tank, juffrouw stekel, paniekzaaier, de muur, de bestraffer, de moedeloze, de roeptoeter, de cavalerie, mijn moeder, het zwarte gat, enzovoorts.  

Deze opdracht kost waarschijnlijk wat tijd en energie: deze automatismen zijn vaak onbewust en het duurt even voor je ze goed in beeld hebt. Het is daarom ook prima om met één te beginnen en er overdag eens op te letten wanneer deze naar boven komt.

Veel plezier met het ontdekken van alle bewoners van je hoofd!