fbpx

Dag 13: Blij en de liefde: wat past wel?

Blij en de liefde: wat past wel?

Eindelijk! Vandaag gaan we het hebben over Blij en morgen over Liefde. De gevoelssystemen die zorgen dat je je veilig en verbonden voelt, dat je energie en focus hebt en die maakt dat je zelfvertrouwen kunt ontwikkelen.

Eerst even weer een stukje theorie:

Blij heeft als functie  het aangeven van wat bij je past. Het geeft je richting en energie. Het zorgt voor focus & flow.

Er zijn twee systemen waardoor je blij kunt worden: zoeken naar nieuwe prikkels (in de literatuur ook wel Seeking genoemd en samen genieten Play). Het is een beetje afhankelijk van je aanleg welke van deze twee bij jou op de voorgrond staat.

In je hersenen zit een beloningssysteem dat aangeeft dat je iets doet wat bij je past. Bij de één slaat het beloningssysteem aan als je iets nieuws en leuks meemaakt (Seeking), bij de ander als je iets ontspannends of iets samen met iemand anders doet (Play). 

Je Seeking-systeem is aan het werk als je blij wordt van nieuwe prikkels, nieuwe uitdagingen, jezelf ontwikkelen, bezig zijn, aanpakken en in beweging zijn. Word je juist blijer van ‘samen spelen’, niet te veel doen, tevreden zijn en genieten? Dan werkt je Play-systeem. 

De meeste mensen kunnen gebruik maken van beide systemen, maar vaak is er toch wel een voorkeur. Waarschijnlijk ken je je eigen voorkeur wel. 

Heb je een relatie met iemand met een ‘tegenovergesteld Blij-systeem’? Dan zal het een hele puzzel zijn om je vakantie gezellig samen door te brengen. Want als je mensen met een goed ontwikkeld Seeking-systeem een week aan het strand zet, worden ze helemaal gek. En als je mensen met een goed ontwikkeld Play-systeem de bergen over jaagt, zijn ze echt niet meer aanspreekbaar. Overigens is het prima mogelijk om samen op vakantie te gaan, als je maar zorgt dat beide systemen voldoende aan bod komen.

(Uit: Gevoel is heel logisch, als je weet hoe het werkt, Joke Bruggenkamp)

Dingen doen die bij je passen zodat je in flow komt, een beloningsysteem dat aangaat als je iets doet wat goed voor je is. Wat een uitvinding! 

Misschien ken je het gevoel wel dat alles klopt. Tevreden genieten. Als je dat gevoel hebt, doe je wat goed voor je is. Het is een gevoel wat je moet ontdekken. Dat doe je van jongs af aan al: als kind of je liever wilt kleuren of buitenspelen, welk eten je lekker vindt  en later ook welke sport je leuk vindt, welke vrienden, welke studie, welke relatie enzovoorts. 

Als je daar op één of andere manier niet aan toe bent gekomen, doordat er teveel angst of verdriet speelde of je teveel gericht was op anderen, dan komt er een moment in je leven dat je lichaam aan de bel trekt. Bijvoorbeeld in de vorm van een burnout of midlife crisis! Je doet niet (genoeg) wat bij je past en je wordt somber, geïrriteerd of verdrietig. 

Grote kans dat dat ook de reden is dat je nu deze cursus doet?

De oplossing is nabij: 

Ga meer dingen doen die bij je passen en waar je blij van wordt en neem jezelf als uitgangspunt.

Dat is een open deur! Ik vertel je waarschijnlijk niets nieuws. 

De vraag is vaak alleen hoe dan?!

Daar heb ik twee praktische manieren voor. De eerst vertel ik je nu en de hele volgende week staat in het teken van de andere. Het doel van beide: in flow komen, energie krijgen, ontspannen en genieten. Klinkt goed toch?

Dan de opdracht voor vandaag. Zou je een Moodboard willen maken? Dat mag lekker ouderwets met knippen en plakken, maar ook digitaal met plaatjes van internet.

Zou je een A4 willen vullen met allemaal plaatjes waar jij blij van wordt? Geen teksten, niet bedenken wat je leuk vindt, maar alleen plaatjes die jou een goed gevoel geven. Denk er vooral niet teveel over na, als het goed voelt is het goed: zet je Blij-systeem maar aan het werk! Neem er even de tijd voor, we gaan er in week 4 mee aan de slag.