fbpx

Dag 14: De oplossing wacht op je!

De oplossing wacht op je, op een plek waar je nooit zou gaan zoeken!

Veiligheid, verbondenheid en vertrouwen. Tijd voor de Liefde!

Liefde heeft als doel je te kunnen verbinden met jezelf en met anderen. Het geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Het gevoelssysteem Liefde bestaat uit twee delen: Care en Lust. 

Care heeft te maken met het kunnen verbinden met anderen, Lust heeft te maken met je goed verbonden te voelen met jezelf. Het systeem zit razend knap in elkaar. Het is een soort plakband en warm dekentje ineen. Nu heb ik het vooral over het Care systeem, het ene deel van het systeem Liefde. 

Het Care systeem staat als het goed is helemaal ‘aan’ bij de ouder als er een baby geboren is. De ouder is gefocused op de behoeftes van de baby om te zorgen dat het veilig, warm, geborgen en gevoed is. En daarna om te zorgen dat een kind van alles leert en goed terecht komt. 

Als hier iets belangrijks in mis gaat, bijvoorbeeld door afwezigheid of depressie van een ouder, heeft dat een groot effect op de gevoelsystemen. In de babytijd is het van belang dat een kind zich goed kan hechten aan de ouders. Lukt dat niet, om wat voor reden dan ook, dan verstoort dat de ontwikkeling van het Care systeem. Het houden van iemand en iemand laten houden van jou komt niet goed op gang. 

Dat is echter wel nodig omdat het de basis legt voor het veiligheidsgevoel. Als het Care systeem daarin niet voorziet, neemt het Bang systeem een deel van het veiligheidsgevoel over. Het activeert een alertheid omdat iemand anders (de ouder/verzorger) dat niet doet. 

Deze angst ontwikkelt zich vervolgens in een wantrouwen naar anderen: daar kun je niet op vertrouwen. Gevolg is ook dat je bang kunt worden om alleen te zijn of verlaten te worden. Dit kan op verschillende momenten in je leven een rol gaan spelen (in vriendschappen, met een partner en bij je eigen kinderen).

Het Care systeem zorgt voor ontspanning, dat je even bij kunt komen, dat het veilig voelt, dat je even jezelf kunt zijn en dat je energie krijgt. Als het systeem niet goed werkt, ben je net een auto in de hoogste versnelling: gierend door de bochten zonder smering. Dat slijt en kost veel energie. 

Daarnaast heeft het Care systeem effect op je zelfbeeld. Je leert wie je bent door spiegeling aan anderen. Dat begint al vroeg. Als baby’s zien dat hun moeder bang is, gaan ze huilen. Zien ze een blije moeder dan ontspannen ze. Dit gaat ook later in het leven door. Heb je als kind geen goede feedback gehad op je gevoelsystemen, dan kun je ze niet goed duiden en word je onzeker over je eigen gevoel. Daarmee wantrouw je jezelf ook en ontbreekt daardoor zelfvertrouwen.
Als je weinig positiefs hebt gehoord over jezelf, is het ook lastig om het op latere leeftijd te geloven: de emotionele bedrading van je Care systeem is nog niet goed aangelegd. Een liefdevolle partner die betrouwbaar is en bij je blijft, kan je helpen om te leren vertrouwen, ook in jezelf. 

Het Lust systeem, het andere deel van systeem Liefde, is belangrijk om toenadering te zoeken. Hadden we alleen een Care systeem dan gingen we nooit op zoek naar een partner. Nieuwe contacten zijn namelijk potentieel gevaarlijk. We zouden fijn bij onze ouders blijven. Maar nee, om voort te kunnen bestaan, moeten mensen zich voortplanten. 

Het Lust systeem zorgt ook voor een bepaalde mate van autonomie. Alleen maar zorgen voor een ander gaat ten koste van jezelf. Een bepaalde egocentrische houding is belangrijk: liefde voor jezelf. Het krijgen van een orgasme is in de kern een egoïstische daad en is evolutionair gezien gekoppeld aan het doorgeven van jouw genen. Het goed voor jezelf zorgen en jezelf belangrijk vinden, heeft ook te maken met zelfliefde. Daarover gaat het Lust systeem. 

In aanleg hebben mannen over het algemeen een beter ontwikkeld Lust systeem en vrouwen een beter ontwikkeld Care systeem. Maar hier geldt dat de verschillen tussen mannen onderling en tussen vrouwen onderling groot kunnen zijn. Bovendien zijn beide systemen te ontwikkelen. Je kunt jezelf trainen door bewust te letten op dat je zorgzamer wilt zijn of sexier en je hier ook naar te gaan gedragen. Hierdoor activeer je de beide systemen. 

(Uit: Gevoel is heel logisch, als je weet hoe het werkt, Joke Bruggenkamp)

Alle systemen in het zoogdierenbrein zijn met elkaar verweven. Als je je grenzen niet aan durft te geven wordt je op een gegeven moment verdrietig omdat je jezelf kwijt raakt. Als je een geliefd iemand kwijtraakt wordt je verdrietig. Als je bang bent en kunt schuilen bij een liefdevol iemand kun je ontspannen.

Het Liefde systeem speelt op alle manieren een rol omdat het gaat om veiligheid en ontspanning. Dat is ook de reden dat het belangrijk is dat je van jezelf houdt: als je jezelf de moeite waard vindt, kun je ook jezelf, je lichaam helpen ontspannen.

Hoe zit het met jou? Heb jij voldoende liefde ontvangen om je veilig te kunnen voelen en te kunnen ontspannen bij anderen? Ben jij blij met jezelf, accepteer jij jezelf inclusief je minder leuke kanten?

Als je wilt ontspannen is het belangrijk dat je stopt met vechten met jezelf. Stopt met iemand zijn die je niet bent. Ik maak wel eens de vergelijking met rondjes en vierkantjes: als jij een vierkantje bent en je wilt een rondje zijn, dan moet je heel hard werken en je aanpassen aan iets wat je niet bent. Daar ga je nooit gelukkig van worden! Terwijl je wel een fantastisch vierkantje kunt zijn! Elke keer dat je iets doet wat bij jou past zul je ontspanning voelen en geeft het je energie. Dus waarom al die energie verspillen?

Vaak is denk je van alles over wie je zou moeten zijn of wat je zou moeten doen. Maar daar ligt je oplossing niet. In India hebben ze een mooi verhaal over waar je de wijsheid kunt vinden. 

‘ Een oude Hindoe legende verhaalt over een tijd dat alle mensen goden waren, maar ze maakten dusdanig misbruik van hun Godheid, dat Brahma, de meester van alle Goden, samen met zijn ondergoden, vanuit de hoogte van de bergen, besliste hen de Goddelijke macht te ontnemen en die te verstoppen op een plaats waar ze die nooit zouden terugvinden. Brahma dacht na om een oplossing te vinden voor het probleem. “Laat ik de Godheid van de mens in de aarde begraven” of “In het diepste van de oceanen werpen”.
Maar Brahma dacht: “Neen, dat alles volstaat niet. De mens zal er naar graven, naar zoeken en ze vinden”. Dit zal ik doen, zei Brahma: “Ik verstop zijn godheid in het diepste van hemzelf, want dat is de enige plaats waar hij nooit aan denken zal om er te zoeken”. Sindsdien is de mens op zoek naar iets dat zich in zijn binnenste bevindt. ‘

We gaan volgende week verder met het veranderproces: het vinden van ontspanning, flow en energie.

Fijn weekend!