fbpx

Dag 18: Je mensenbrein + cirkel van veranderen

Je mensenbrein + cirkel van veranderen

We hebben nog een brein over: we hebben het nog niet gehad over het mensenbrein. Dat gaan we nu doen.

Mensenbrein

Dit brein is het laatst ontwikkeld en omvat de buitenste hersenschors, de cortex. Denken, praten, verbanden leggen en ook je zelfbewustzijn en zelfbeeld worden geregeld in dit deel van je hersenen. Betekenisgeving en het strategisch denken vinden deels ook hier plaats. Het mensenbrein geeft je daardoor nog nog meer mogelijkheden om goed voor jezelf te zorgen, jezelf veilig te houden en om optimaal te kunnen samenleven en werken met anderen. 

(Uit: Gevoel is heel logisch, als je weet hoe het werkt, Joke Bruggenkamp)

Je mensenbrein, je zelfbewustzijn, maakt dat je keuzes kunt maken in je leven. Het zorgt dat je je gevoel en je denken kunt integreren: 

Denken + Voelen = Weten

Je kunt gebruik maken van je mensenbrein door te zorgen voor ontspanning (een rustige plek, maar ook bijvoorbeeld sport of goed gezelschap), na te denken, te schrijven of te praten over wat je wilt en wat je opties zijn en dan te checken welke oplossing het beste voelt. Vervolgens is er nog één stap nodig: actie ondernemen!

Je kunt pas echt checken of iets bij je past als je het ook gaat doen. Je mensenbrein kan je daarbij helpen

Veranderen gaat niet in één keer, dat gaat in fases. In de bijlage vind je de ‘CIRKEL VAN VERANDEREN’ en uitleg bij de verschillende fasen die bij veranderen horen. 

Herkenbaar? Daarom is het ook zo belangrijk dat je je doelen goed duidelijk hebt. Dat vergroot de kans op succes. Daar gaan we morgen mee verder.