fbpx

Dag 25: Omgaan met emotionele blauwe plekken

Omgaan met emotionele blauwe plekken

Wie krijgt jou op de kast? Of: wie heeft jouw afstandsbediening?

Zoals je gisteren zag met het ouder-volwassen-kind model kan een ander je raken als hij of zij een gevoelige plek bij jou aanraakt. In de schematherapie zijn een aantal schema’s (of blauwe plekken) waar mensen vaak op geraakt worden. In het boek Leven in je leven staan veel vragenlijstjes, uitleg en voorbeelden over de schema’s die mensen kunnen hebben.

In de bijlage zie je de punten die ik, soms na even doorvragen, in mijn praktijk vaak zie. 

Zodra je weet wat jouw gevoelige, blauwe plek is waar anderen je op kunnen raken, kun je zorgen dat je blauwe plek wat minder gevoelig wordt. Dat kun je doen zoals we op dag 12 hebben besproken. Als jij niet bang bent voor je gevoel, het herkent en het kunt reguleren, kan de ander je niet meer zo raken. 

Wil je je blauwe, gevoelige plekken onderzoeken? Dat kan met de neerwaartse pijl techniek:

Neem een situatie die je lastig vindt, of waarin je geraakt wordt en schrijf deze op zoals aangegeven in de bijlage.

Rationeel gezien weet je waarschijnlijk wel dat het allemaal niet klopt, maar het gaat er om dat je lichaam (je reptielenbrein) bedacht heeft dat er iets heel ergs gebeurt en dat moet je bewust krijgen. Ook hiervan vind je enkele voorbeelden in de bijlage. 

Meestal komt op dit moment het besef dat dit misschien een beetje overdreven is en dat je gevoel ook weer afneemt.
Maar deze onderliggende angst om het niet te kunnen en alles kwijt te raken is wel de drijvende kracht achter het altijd maar moeten opruimen. En het heel gevoelig zijn voor wat anderen zeggen op dit vlak.

Het belangrijkste is (in de volwassen rol) dat je keuze hebt. Dus kijk eens naar wat je hebt opgeschreven en kijk of je doet wat je wilt én om de goede reden.

Dus in dit voorbeeld: opruimen omdat je het fijn vindt dat je je spullen snel kunt vinden is een prima reden. Opruimen omdat je anders in een scheiding terecht komt is geen goede reden: dan is het handiger om te praten met je partner.

Kijk nog eens naar het lijstje aan het begin van vandaag: Waar ligt jouw blauwe plek? Let er eens op als je geraakt wordt en merk wat wat er gebeurt als je de blauwe plek herkent.