fbpx

Dag 3: Maak tijd vrij!

Ritme en routine

Hoe was het om te denken over hoe je het wilt hebben? Lastig? Of heb je het al heel concreet? We komen hier nog uitgebreid op terug. Het is handig om een boekje te gebruiken om alle inzichten die je tijdens deze cursus krijgt op te schrijven. Enerzijds kun je dan af en toe terugbladeren om even iets op te zoeken, maar je zult ook je voortgang kunnen bijhouden. Niets zo leuk wanneer je merkt dat het steeds beter gaat! Plak je wensenlijstje en je ideale wereld er ook alvast in!

Om te zorgen dat deze cursus ook echt voor je gaat werken, is het nodig dat je er ook echt de ruimte voor gaat nemen. We gaan vandaag daarom eerst kijken naar jouw tijd.

Als je eens kijkt naar een standaard week, hoe verdeel jij dan je tijd? Nu verandert een week natuurlijk vaak, maar dat is ook precies waardoor jij het gevoel krijgt dat je geleefd wordt! Want als je geen duidelijke kaders hebt in je week, zal iedereen jouw tijd opvullen! Het idee is dat jij de baas wordt over jouw tijd. Daar gaan we vandaag mee beginnen!

Het klinkt heel suf om een schema te maken, maar dat geldt alleen voor schema’s die niet passen! Als jij een ritme en routine ontwikkelt die bij jou past, voelt het niet meer als moeten maar als overzicht. Een werkbaar ritme is iets wat je al doende moet ontdekken: trial and error. Sommige dingen werken wel en andere dingen niet.

Er zijn twee grote voordelen aan een routine: je komt makkelijker in flow én je merkt veel beter wanneer je over je eigen grenzen heen gaat! Daar gaan we morgen mee aan de slag. 

Maar nu eerst de routine zelf.

Voor je gaat beginnen is het belangrijk om een keuze te maken: 

  1. Wil je naar de hele week kijken en een standaard routine ontwikkelen? Kijk dan ook even in het Ebook ‘Ik word gek van alles’. Daar staat veel informatie in over het maken van je eigen routine
  2. Wil je een algemene dagelijkse indeling maken?
  3. Wil je alleen kijken naar een half uur per dag voor jezelf om met de opdrachten aan de slag te gaan?

Keuze 1 kost de meeste tijd, keuze 3 de minste. Afhankelijk van de tijd die je hebt kun je kiezen voor 1,2 of 3.

Ritme & routine:

Heb je al iets van een standaard programmering? Bijvoorbeeld dat je op bepaalde dagen werkt, of op bepaalde dagen de was doet? En misschien doe je elke ochtend de vaatwasser? 

Kijk eens naar de opdracht van vandaag, zou jij je vaste routines eens willen invullen? En als je die (nog) niet hebt, wil je eens kijken hoe je je dagen graag in zou willen vullen? Ook als je alleen op zoek wilt naar een half uur per dag kan het handig zijn om even te kijken naar je andere bezigheden. Het is belangrijk dat je een goede balans vindt tussen inspanning en ontspanning. Verdeel je taken in blokken en begin ook op de momenten die je ervoor hebt staan

En dan de belangrijkste vraag voor vandaag: wanneer neem jij een half uur voor jezelf om aan de slag te gaan met deze opdrachten? Elke dag op hetzelfde moment geeft de meeste kans op succes. Maar als dat niet lukt, kies dan voor maximaal 2 mogelijke tijdstippen op een dag dat je tijd neemt voor jezelf. 

Best een uitdaging hè? Bedenk dat je in het vliegtuig ook altijd eerst zelf zuurstof moet nemen als het mis gaat, voordat je iets voor anderen kunt doen. Als jij jezelf wilt worden is een half uur per dag minimaal! Ga passen en meten en vind dat halve uur per dag.

Nog een ideetje: Hal Elrod heeft een leuk boek geschreven over de voordelen van op tijd opstaan en hoe je dat kunt aanpakken: Miracle morning (ook in het Nederlands te krijgen).

Succes!

klik hier voor het gratis ebook ik word gek van alles