fbpx

Dag 5: Gevoel in je lichaam

Gevoel in je lichaam

En, nog boos/geïrriteerd/gefrustreerd geweest gisteren? Ik heb even gegoogled en in het werkboek vind je een aantal voorbeelden van anderen. Staan jouw voorbeelden er ook bij?

Vandaag gaan we nog even verder op het onderwerp grenzen, irritatie en frustratie. Voordat je je grenzen aan kunt geven is het belangrijk dat je je grenzen ook goed kunt voelen. Daar gaan we vandaag mee aan de slag. 

Als je eens kijkt naar jouw situaties, welke situatie vindt je het vervelendst / raakt je dan het meest (waar is je score het hoogst)? 

Als je aan die situatie denkt, welk gevoel roept dat dan op in je lichaam? Op welke plek in je lichaam zit dat en wat voor soort gevoel is dat (drukkend, stekend, warm, …)? 

Wil je die plek eens observeren? Niets van vinden, geen mening over hebben, alleen kijken wat jouw lichaam doet wanneer je geïrriteerd bent. 

Merk je ook dat er iets veranderd als je het rustig observeert? 

Een gevoel van irritatie, frustratie en chagrijn is de manier waarop je lichaam jou laat weten dat je over je grens heen gaat. Als je dat signaal opmerkt en er even bij stil staat (en het ook nog serieus neemt en beter voor je grenzen gaat zorgen) wordt je lichaam vanzelf weer rustig!

Voor nu is het belangrijk dat je dit systeem gaat ontdekken: weet hoe het voelt als iemand over je grens gaat. Het allerbelangrijkste is dat je niet bang bent voor dit gevoel: gevoel is informatie en zodra je het kunt voelen in je lichaam, kan je lichaam het oplossen!

Hoe dat precies werkt ga ik je morgen uitleggen.

Je kunt het lege poppetje in de opdracht gebruiken om in te kleuren waar het gevoel precies zit. Misschien kom je ook al verdriet of angst tegen? Geen probleem, daar gaan we later mee aan de slag.

Voor nu is het belangrijk dat je stilstaat bij je irritatie, frustratie & chagrijn!