fbpx

Dag 4: Grenzen en irritatie/frustratie

Grenzen en irritatie/frustratie

Is het gelukt met het schema? Als je je eigen ritme en routine goed duidelijk hebt, kun je ook beter merken wanneer je over je grens gaat. 

Stel, je hebt je voorgenomen om 2 keer per week te gaan sporten, maar dat schiet er steeds bij in. Dan komt dat waarschijnlijk omdat je dit niet hebt vastgelegd in je agenda: jij schuift met je tijd! Je laat een ander voorgaan. Stop daarmee en leg dingen vast. Afspraak is afspraak!

Als je het schema gebruikt hebt om een half uur vrij te plannen voor jezelf kun je ook kijken of je je aan die afspraak kunt houden.

Ik weet niet wie de opmerking heeft gemaakt, maar de zin: ‘Een afspraak met jezelf is ook een afspraak!’ is heel erg belangrijk. Als jij jezelf niet serieus neemt, hoe kun je dan verwachten van anderen dat ze dat wel doen? 

Als je merkt dat een hele week toch teveel is om te plannen, doe het dan per dag: wat zijn de dingen die jij vandaag of morgen graag (!) wilt doen. Als jij je agenda in zou mogen vullen wat zou jij dan willen doen. Gek genoeg ís dit jouw leven en zou jij over je agenda moeten gaan! 

Er is nog een manier om te merken of je over je grenzen heen gaat óf dat iemand anders over jouw grenzen heen gaat: 

Je irritatie/frustratie/chagrijnigheid geeft aan dat je over je grenzen heen gaat. 

Merk jij het nog als je boos (geïrriteerd/gefrustreerd/chagrijnig) bent? Als je je grenzen heel lang genegeerd hebt, merk je vaak alleen nog maar hoe moe je bent! 

Maar je hebt je Boos systeem niet voor niets! Het is aangelegd om je een seintje te geven als er iets gebeurt wat niet goed voor je is. Het is heel belangrijk dat dit systeem goed werkt.* 

De opdracht voor vandaag: let eens op de momenten waarop je geïrriteerd of gefrustreerd voelt. Dát zijn de momenten waarop je over je grens gaat. Omschrijf de situatie, geef de mate van irritatie/frustratie aan en schrijf op wat je het meest dwars zit. 

Gaan we daar morgen mee verder.

* Wil je meer weten over gevoelssystemen? In mijn boek ‘Gevoel is heel logisch, als je weet hoe het werkt’ heb ik alles voor je uitgeschreven. Ook over de andere gevoelens die de komende weken nog voorbij komen. Het boek is ook beschikbaar als Epub én er is een audioboek beschikbaar bij Storytel. Kijk even op de website voor alle varianten als je meer wilt weten.