fbpx

Vechten met chocola

Als je doet wat bij je past kom je in flow. 
Veel van onze coach cliënten doen dit niet.
Ze vinden dat het leven anders zou moeten zijn dan het is.
Maar zo werkt het niet.

Het gaat erom dat jij doet waar jij voor gemaakt bent.
En daar hoort chocola soms bij!

Door Joke Bruggenkamp

Er zijn twee belangrijke drijfveren in het leven: het voorkomen van pijn en het verkrijgen van plezier. Dit zijn sterke lichamelijke drijfveren die al miljoenen jaren meegaan.

Overleven, voelen en denken
Het overleven en voorkomen van pijn is een overlevingsmechanisme dat gestuurd wordt vanuit je reptielenbrein en dat is zo’n 500 miljoen jaar geleden ontstaan. In het begin uiteraard om te overleven van fysieke gevaren. vervolgens werd het mechanisme verfijnd met het ontstaan van het zoogdierenbrein, zo’n 150 miljoen jaar geleden. De gevoelens ontstonden en angst, irritatie en verdriet (bang, boos en bedroefd) gaven de mens meer mogelijkheden om letterlijk aan te voelen als iets niet goed voor hen was. Met de komst van het mensenbrein, zo’n 150.000 jaar geleden, konden mensen vervolgens ook over zichzelf gaan nadenken en ontstonden ook meer complexe systemen als schuld en schaamte. Allemaal mechanismen om de mens veilig te houden (reptielenbrein) en te voorkomen dat hij uitgesloten werd van de groep (zoogdierenbrein) en zich kon ontwikkelen (mensenbrein).

Na het beschermen van fysieke pijn (aangevallen worden of opgegeten worden) is dit systeem dus uitgebreid tot ook het voorkomen van mentale pijn. 

“de woedeaanval van een dreumes of de driftige peuter die iets niet wil en ondertussen heel hard NEE zegt”

Veiligheid eerst

Voordat we het kunnen hebben over plezier als drijfveer, is het belangrijk dat er eerst is voldaan aan de basismechanismen van veiligheid. Je kunt geen lol hebben als je je in levensgevaar bevindt. Of als je een forse depressie hebt of als je door een ramp alles kwijt raakt.

Maar zoals je wellicht (en hopelijk) gemerkt hebt, zijn hersenen flexibel en proberen ze toch ook plezier te genereren. Zo kun je midden in een enorme huilbui ineens in de lach schieten, zie je toch een lichtpuntje als alles om je heen instort of kun je je heel verbonden voelen met anderen.

Het is soms een een wankel evenwicht, maar het kan ook een spannende mix zijn. Dat is ook de reden dat mensen in een achtbaan gaan of gaan bungeejumpen. Eerst de angst en dan de ontlading en de kick van het overleven. En de reden dat er na een overlijden een samenzijn ontstaat (of wordt georganiseerd). Het elkaar kunnen troosten geeft ook een gevoel van erbij horen. Of de gezamenlijke vijand: samen boos zijn op de baas geeft ook een gevoel van verbondenheid.

Maar hoe spannend deze combinaties ook zijn, je echt goed voelen lukt pas als de gevoelens van spanning, irritatie en verdriet (bang boos en bedroefd) de ruimte hebben gehad en het veilig genoeg is voor ontspanning.

Dus om plezier te hebben is het belangrijk goed voor jezelf (je gevoelens) te zorgen. Af en toe bang, boos of bedroefd zijn is helemaal niet erg, maar doe het dan wel goed (kijk anders even bij mijn blogs over gevoelsystemen, over omgaan met irritatie of over omgaan met angst).

Dan nu terug naar het grote Genieten!
Daar zijn twee opties voor: doen wat bij je past (daar word je blij van!) of je verbinden met andere mensen (daar word je ook blij van en het maakt ook dat je je veilig voelt).

Als je doet wat bij je past kom je in flow. Veel van mijn coach cliënten doen dit niet. Zij vechten dus eigenlijk met hun ware aard. 

Vechten met chocola
Mooi voorbeeld: één van mijn cliënten is een fanatieke sporter. Als zij af en toe een rustdag heeft, heeft ze ontzettend veel zin in chocola. Ze vindt dat dat niet zou moeten. Ze eet namelijk gezond en ze vindt dat chocola daar niet bij hoort.
Maaarrrr als je heel hard sport en je komt tot stilstand, dan merk je ook waar je lichaam behoefte aan heeft: in dit geval zoet en vet (hele suffe samenvatting van chocola ;-). En laat dat nou ook heel erg logisch zijn!
Ze heeft veel energie verbruikt en haar lichaam vraagt om energie. Als je daar niet zo’n punt van maakt en er in mee gaat, kun je vervolgens bedenken hoe je dat wilt gaan doen. Een hele reep in één keer eten. Of verdelen over de dag met een kopje thee en hele lekkere bonbons. Je kunt je voorstellen dat, als je meegaat met de behoefte van je lichaam en daar een goede vorm voor vindt, dat je daar vervolgens heel erg van kunt genieten! Bovendien sport ze zoveel, dat die bonbons er zo weer af zijn!

Je hebt maar één leven en de bedoeling is dat je dat een beetje zo leeft dat het bij je past. Dat is waarom je een Blij-systeem hebt: dat laat je weten wat goed voor je is. Zo hoef je niet gelijk een heel groot plan voor de rest van je leven te hebben. Door elke dag een beetje te genieten (in de flow te komen) en te doen wat goed voor je is, zul je aan het eind van je leven een leven hebben gehad dat bij je past! 

Ik durf de volgende uitdrukking wel aan: 

Alles waar je blij van wordt is goed voor je

Met als uitzondering alcohol & drugs: deze veranderen je gevoel systemen waardoor ze niet meer goed te vertrouwen zijn.

Vertrouwen & gezond verstand
Je kunt vertrouwen op dit systeem (dat heeft te maken met zelfvertrouwen 😉 )

Maar het is ook belangrijk dat je het combineert met een beetje gezond verstand. Hou goed uit elkaar of je iets doet om pijn op te lossen of om plezier te krijgen. 

Chocola eten om een gebroken hart te helen of uit frustratie werkt misschien even, een beetje, maar is geen hele handige oplossing op de langere termijn. Dan kun je beter een oplossing zoeken om om te gaan met de pijn.

Flow
Wil je weten hoe je in flow komt? En wat bij je past? Je kunt ontdekken waar jouw talenten liggen met de talenttest van GeniusU op onze website. Daar kun je uitzoeken wat je wel en vooral niet moet doen om in flow te komen en gelukkig te worden. 

Op school hebben we altijd geleerd dat als je ergens niet goed in bent,  je dan harder je best moet doen. Extra rekenopgaven, meer woordjes stampen, gewoon mee doen aan gym en net zo lang oefenen tot je het (niet echt) kunt. Maar zo werkt geluk helemaal niet! 

Doen waar je goed in bent
Je kunt veel beter uitbouwen waar je goed in bent! Dus wil je weten wat je wel moet doen? Klik hier om de test te doen (let op deze test is in het Engels). Als je wilt kun je ook een (Nederlandstalige) debriefing boeken: kunnen wij je helpen om haarscherp te krijgen wat je met een bepaald probleem of met je leven moet. Een mini coaching van een uur, waarin precies duidelijk wordt wat jij kunt doen om in flow te komen én gelukkig te worden.

En nu weer terug naar de lol en het genieten in je leven. 
Lol en genieten sluiten goed aan bij de twee vormen van gelukkig zijn. Geluk op de korte en geluk op de lange termijn. Beide vormen van geluk vinden plaats op verschillende plekken in je hersenen en hebben ook een ander doel.

Geluk op korte termijn
Geluk op de korte termijn gaat over de sterke positieve piekmomenten waarop je even heel blij kunt zijn met iets. Je hebt iets behaald, je hebt iets gewonnen of iets past even heel goed bij wie je bent. Dit soort momenten maken je er bewust van dat je iets hebt bereikt en geven veel energie, zodat je door kunt gaan op de ingeslagen weg. 

Deze vorm van geluk heeft ook iets hedonistisch: Pluk de dag en morgen zien we wel verder. Als je de tijd neemt om ook echt te genieten van deze momenten en niet gelijk op zoek te gaan naar het volgende moment van geluk, kan dit heel erg bevredigend zijn. 

Vaak sluit dit gevoel van geluk na verloop van tijd. De korte momenten van geluk zijn vaak gekoppeld aan nieuwe dingen. En nieuwe dingen worden na verloop van tijd oud. Of gewoon. Of saai.   

Dus: geluk op de korte termijn geeft je energie om door te gaan op de ingeslagen weg, maar is wel onderhevig aan verval.

Geluk op lange termijn
Daarnaast is er een meer stabiele vorm van geluk: geluk op de langere termijn. Dit gaat meer over een diepe tevredenheid over hoe je leven gaat. Het geven van betekenis aan je leven, het vinden van je plek in de wereld en het deel uitmaken van een groter geheel. 

Je kunt lange termijn geluk ontwikkelen door jezelf te ontwikkelen, te investeren in contacten met anderen, te waarderen wat je hebt, goed voor jezelf te zorgen en voldoende te bewegen, een baan of daginvulling te zoeken die je uitdaagt én voldoening geeft, iets te doen voor anderen en veel te lachen. 

Dit is geen instant geluk: hier zul je iets voor moeten doen (of laten). Als je het idee hebt dat je niet gelukkig (genoeg) bent kun je aan de hand van het onderstaande diagram onderzoeken waar je iets zou kunnen veranderen. Hoe scoor jij op de verschillende gebieden? Waar ben je tevreden mee en waar niet? Door te werken aan wat je anders wilt ontwikkel je vanzelf je geluk.

Gelukkig zijn kun je leren 
Door jezelf te ontwikkelen. Door te doen wat bij je past. Door dingen te doen waar je blij van wordt en waarvan je in flow komt. Iedereen heeft zijn eigen unieke samenstelling van geluk. De één wordt blij van het creëren van nieuwe dingen, de ander van contact met mensen. Of van dingen regelen en organiseren. Of van analyseren en puzzelen. En het kan ook zijn dat je een beetje van alles nodig hebt! 

Doen waarvoor je gemaakt bent.
Het gaat er niet om hoe het zou moeten zijn. Het gaat erom dat jij doet waar jij voor gemaakt bent. Dat uitzoeken kan zomaar een mensenleven duren. En dat is maar goed ook, anders zou het saai worden! Geniet van vandaag en bedenk hoe je morgen je leven verder vorm wilt geven.

Take care & enjoy!

Nog een Blog?

Trekken aan een dood paard

Een van de grootste energievreters zijn mensen die niet willen veranderen. Dit is wat je er wel aan kunt doen.

Een vraag of een afspraak maken?

Emailadres

secretariaat@flonker.nl

Bel ons

+31 620902613

Deze website is met zorg gemaakt en grondig gecheckt. Ondanks deze zorgvuldigheid kunnen er (type-)fouten voorkomen. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan deze website.

Get In Touch

© Copyright 2022 powered by FLONKER