fbpx

Verslag Van Coaching

Eén van onze coach cliënten heeft een verslag gemaakt van haar ervaringen met onze coaching.

Ze geeft hierbij een kijkje in de keuken van de coaching én inzicht in haar persoonlijke zoektocht.

Fien is 25, werkt in Groningen*, heeft een baan als accountmanager en is op zoek naar een leuke partner.

* Ivm privacy hebben we dit een beetje aangepast

You are viewing - Session 1: Introduction

Session 5: Coping With Problems

Session 6: Finding Your Superpower

Session 7: Living By Design

Session 1


Just go with the coaching flow!

Tegenwoordig kun je er simpelweg niet meer omheen, je wordt overspoelt door de term “Mindful Leven”. De zogenoemde “do it yourself” boeken puilen ook bij mij de kast uit, don’t get me wrong ik lees (de meeste) echt wel met plezier en haal hier hele waardevolle tips en theorieën uit. Maar dan, er ook daadwerkelijk naar leven en dat volhouden blijkt toch een tikkie ingewikkelder. 

Laten we het simpele voorbeeld nemen, het is hartstikke goed om elke dag minstens 30 minuten niks intensiefs te doen, gewoon even ontspannen. Tijdens deze 30 minuten is het de bedoeling dat je aan niks denkt, even niet leest, geen tv kijkt en je gewoon even helemaal tot rust komt. 

Een tijdje ging dit hartstikke goed, ik hield mij keurig aan de 30 minuten durende wandeling door het weiland met mijn hondje, ik probeerde aan niks te denken en staarde voor mij uit. Vlogen deze 30 minuten voorbij? Ja eigenlijk wel. Voelde ik mij na deze 30 minuten fris, fit en er weer helemaal klaar voor? Ja eigenlijk ook. Doe ik deze wandeling nog steeds dagelijks? Nee. Oh huh! 

Velen zullen zich hierin herkennen, ik vraag mijzelf dan vaak af waarom het toch z’n opgave is om 30 minuten van je dag even de tijd te nemen om niks te doen, want zo voelt het letterlijk, ik moet deze 30 minuten niks doen plannen gedurende mijn dag. Ik laat mij meeslepen in de waan van de dag en de dagen, weken, maanden vliegen letterlijk voorbij en eigenlijk verandert er niets, terwijl ik wel echt graag wil dat er dingen veranderen. 

“Ik ben toe aan een uitdaging en dat vuurtje moet weer ergens voor gaan branden.

Zo merk ik ook al langere tijd op dat ik mijn doel wat kwijt ben. Waar ik eerst als doel had om mijn studie te halen en een baan te vinden, wat is gelukt, mis ik tegenwoordig een uitdaging, een doel om naartoe te werken, al mijn passie en energie in te stoppen en voor te gaan. 

Helemaal in de huidige pandemie waarin je al vrij beperkt bent om uit te springen en volledig te genieten van je leven als 25 jarige is het lekker om een stip op de horizon te hebben om naar toe te werken. Ik betrap mijzelf er vaak op dat ik meelift op andermans doel omdat ik het leuk vind dit samen te doen. Heel gevaarlijk, want wanneer deze persoon, mijn relatie of een vriendin uit mijn leven verdwijnt merk ik dat ik weer bij 0 moet beginnen omdat dit simpelweg niet helemaal mijn passie en mijn doel was. Op zo’n moment natuurlijk super verdrietig en duidelijk een ongoing circle die doorbroken moet en ook kan worden. Ik moet mijn eigen doelen en passies nastreven. 

Na lang wikken en wegen en na de positieve verhalen van vriendinnen over een bezoek aan een psycholoog of een life coach raapte ik mijn moed bij elkaar en ging ik op weg naar Groningen. Joke Bruggenkamp van Flonker Coaching in Groningen, raadde mij het coaching programma “ Redefine your purpose, living by design ” van haar collega Priyangshu Goswami aan.

Op dat moment voelde ik dat mijn eerste reactie gelijk was, oh nee weer een cursus om je doelen uit te vinden en je leven om te gooien, ik voelde een weerstand omdat het begrip “doelen” precies is wat ik momenteel even niet heb, mijn zwakke plek. Het idee om dan ook 7 sessies bezig zijn met je doel, jaagde mij direct de stuipen op het lijf en dat vond ik echt veel te confronterend. 

Conclusie: het roer moet wel om dus toch maar even over nadenken. Vaak vind je je eigen situatie niet “erg genoeg” om er mee aan de slag te gaan er zijn immers mensen die het in je gedachten veel meer nodig hebben om aan de slag te gaan met zichzelf en hier ook handvatten bij te krijgen. Ik heb toch alles wat ik wil en ben toch hartstikke tevreden? 

Deze gedachten moet je echt even parkeren en je moet echt aan jezelf denken en daarom besloot ik om een kennismaking met Priyangshu Goswami te plannen, de coach van deze sessies. Onderweg naar de kennismaking merkte ik dat ik er naar uit keek, ik had zin om te beginnen en was vooral heel benieuwd naar de inhoud van het programma ‘Redesign your purpose’ en wat dit programma, anders dan de vele zelfhulpboeken en podcasts mij kon brengen. 

 

De eerste sessie stond in het teken van de kennismaking, uitleg van het coaching programma en de inhoud van de zeven sessies. Priyangshu, of Pri zoals hij meestal wordt genoemd, stelt je op je gemak, heeft aandacht voor je verhaal, een duidelijke visie wat dit programma jou kan brengen. Daarnaast beschikt hij ook echt over een grote kennis en kunde van het vak. Hij is niet bang om zijn verhalen en ervaringen te delen, wat je op je gemak stelt en opent. Ook een coach is gewoon een mens die leert door ervaringen. 

Waar ik had verwacht dat we één doel zouden definiëren om hier in zeven sessies aan te werken hebben we verschillende doelen gedefinieerd zowel op het vlak van werk, vriendschappen, een relatie en de dingen die ik leuk vind in mijn vrije tijd. Ik ben toe aan verandering in mijn dagelijkse sleur, ik ben toe aan uitdaging en dat vuurtje moet weer ergens voor gaan branden. 

Daarnaast ook een lijstje focuspunten gedefinieerd om aandacht aan te besteden de komende weken, waarvan oefenen met kwetsbaar zijn en hier ook echt open over durven zijn er eentje op mijn lijstje was. Ik wapper vaak zaken weg door maar weer positief vooruit te kijken, op korte termijn werkt dit, op lange termijn echter niet, want zaken achtervolgen je totdat je ze oplost. 

Hier zijn we dan, kwetsbaarheid gelijk in de praktijk gebracht en mijn ervaringen over de aanloop naar de eerste sessie en de eerste sessie opgeschreven in deze blog. Tuurlijk is het spannend en vooral erg kwetsbaar om over jezelf te schrijven, maar hé in the end is het wel een opluchting en hoop ik vooral dat anderen die zich hierin herkennen ook de tijd kunnen maken om voor jezelf aan de slag te gaan en eens kennis te maken met Priy om te kijken hoe jou purpose ge-defined kan worden. 

Zo, en nu eerst een 30 minuten durend ommetje maken!